Monetų kolekcionavimas – įdomus ir naudingas hobis

Monetų kolekcionavimas, arba numizmatika, yra monetų, žetonų bei popierinių banknotų sistemingas kaupimas ir tyrinėjimas. Monetų kolekcionavimas – vienas seniausių hobių pasaulyje, atsiradęs dar Romos imperijos laikais ir ypač paplitęs IV ar III a. pieš Kristų. Tuo laikotarpiu monetos buvo visuotinai pripažintos ir laikytos meno kūriniais, taip pat jos buvo vienos labiausiai prieinamų bei transportuojamų objektų meno pasaulyje. Monetos tuomet taip pat buvo dažnai naudojamos papuošaluose ir dekoratyviniame mene. Šiandien monetų kolekcionavimas tampa itin populiaria veikla ne tik dėl asmeninio malonumo, bet ir dėl išliekančių įspūdingų kolekcijų.

MALONUMAS IR NUOTYKIS KIEKVIENAM

Monetų kolekcionavimas gali tapti įdomiu nuotykiu ar iššūkiu, siekiant surasti tinkamą monetą ir papildyti turimą kolekciją. Kartais tai tampa ir tam tikru maratonu ar varžybomis tarp kolekcionierių, kurių numizmatinis apetitas nuolat auga. Vis dėlto, monetų kolekcionavimas yra puiki galimybė susirasti bendraminčių ar tapti didelės kolekcionierių bendruomenės dalimi (realybėje arba internete). Tai taip pat gali būti veikla, padedanti atsipalaiduoti, sumažinti įtampą ar stresą.

SUSIPAŽINIMAS SU ISTORIJA

Vienas įdomiausių atradimų kolekcionuojant ir tyrinėjant monetas – jų istorija. Žmonės jau tūkstančius metų kaip valiutą naudoja įvairius metalus (auksą, sidabrą, varį ir kt.), todėl nepaprastai įdomu nagrinėti monetų įvairovę ir skirtumus pagal formą, medžiagą, vertę ir kilmę. Monetos yra neatsiejamos nuo įvairių istorinių periodų, įvykių ir asmenybių, tad jos tampa įdomių atradimų ir faktų apie istoriją, politiką, visuomenę, kultūrą ar ekonominę situaciją atspindžiu. Monetose labai dažnai užfiksuojami miestų pavadinimai, heraldika, architektūra, kultūros paminklų ar valdovų atvaizdai, flora ir fauna. Monetos neretai siunčia ir tam tikrą žinutę: pvz., valstybės, siekiančios paskleisti žinią pasauliui, gamina progines monetas, kuriose gali būti užkoduota žinutė – „išsaugokime gamtą/ nepriklausomybę“ ir kt. svarbūs istoriniai faktai.

IŠLIEKAMOJI VERTĖ

Monetos išliekamąją vertę lemia keli faktoriai. Pirma, monetos retumas. Dauguma žmonių mano, kad kuo senesnė yra moneta, tuo ji – retesnė, tačiau tai netiesa. Kuo mažesnis monetos tiražas ir kuo mažiau vienetų išlikę, tuo daugiau vertės ji turi. Kitas faktorius, lemiantis monetos vertę, yra jos būklė (arba stovis). Monetos yra rūšiuojamos pagal jų stovį, todėl, kuo prastesnė monetos būklė (pvz.: pabraižymai, įdaužimai, nutrinimai), tuo ji mažiau vertinga. Taigi, geresnio stovio monetos kaina gali daug kartų viršyti prastesnės. Metalas, iš kurio pagaminta moneta, taip pat lemia jos vertę. Priklausomai nuo to, ar moneta pagaminta iš aukso, sidabro ar kito metalo bus nustatyta, kokią pridėtinę vertę konkreti moneta turi. Paskutinis faktorius yra monetos paklausa. Kuo moneta labiau „norima“ tarp kolekcionierių, tuo ji vertingesnė.